Istanbul is een van de bekendste steden in Turkije. Jaarlijks wordt de wereldstad door honderden miljoenen mensen bezocht (als het geen coronatijd is, natuurlijk). Maar wat valt er allemaal te vertellen over deze mooie stad, behalve dat het inderdaad adembenemend mooi is? We zetten een paar leuke feitjes over Istanbul op een rijtje.

Hoeveel inwoners heeft Istanbul?

Istanbul telt om en nabij de 15,5 miljoen inwoners. Dit is bijna net zoveel als heel Nederland! Istanbul is daarmee overigens ook de grootste stad van Turkije, gelet op het aantal inwoners. Met een oppervlakte van 5343 kilometer vierkante is Istanbul ook qua oppervlakte echt een wereldstad. Dit is namelijk dik twintig keer zo groot als Amsterdam.

Waar ligt Istanbul?

Istanbul ligt in het noord-westen van Turkije en ligt zowel in het Europese als het Aziatische deel van Europa. Ten noorden van Istanbul ligt de Zwarte Zee, terwijl in het westen de Zee van Marmara te vinden is. Dit is een soort binnenzee die uitmondt in de Egeïsche zee.

Welke tijd is het in Istanbul?

Istanbul ligt in de tijdzone van UTC +3. Dit houdt in dat het daar in de wintertijd 2 uur later is en in de zomertijd 1 uur later.

Waarom is niet Istanbul, maar Ankara de hoofdstad van Turkije?

Istanbul is dan wel qua inwonersaantal de grootste stad van Turkije, maar mag zich niet de hoofdstad noemen. Deze eer is toebedeeld aan Ankara, een stad dat meer centraal gelegen in Turkije ligt. Maar waarom is Ankara ooit verkozen tot hoofdstad van Turkije? Dat komt onder meer omdat de bekende Kemal Atatürk in 1920 Ankara verkoos tot uitvalsbasis. In 1923 werd de Republiek uitgeroepen en werd Ankara gekozen tot hoofdstad, ook omdat het lekker centraal ligt in het land. Daarnaast is Ankara een belangrijke stad op het gebied van commercie en industrie. Zo bevindt de stad zich op het kruispunt van de weg- en spoorwegnetwerk van Turkije.

Hoe kom je op de beste manier naar Istanbul?

Istanbul is normaal gesproken (dus niet in coronatijd) vanuit Nederland op verschillende manieren te bereiken. De snelste en goedkoopste manier is echter nog altijd om te gaan vliegen. Veel vliegmaatschappijen vliegen van Nederland naar Turkije, ook vanaf verschillende luchthavens. Ook vanaf Duitsland vlieg je soepel naar Istanbul. De meest goedkope vliegtickets Istanbul vind je wat ons betreft echter op Triptime.nl. Deze site is gespecialiseerd in reizen naar Turkije. Daar vind je dus altijd de scherpste prijzen. Het is dus zeker een goed idee om daar even een kijkje te nemen.