Als je te maken hebt met een ziekte of last hebt van lichamelijke klachten, dan is daar in veel gevallen wat aan te doen door gebruik te maken van medicijnen. Helaas zijn medicijnen niet altijd natuurlijke producten. Er kunnen ook veel verschillende soorten bijwerkingen optreden bij medicatiegebruik. Er zijn ook alternatieven voor de gangbare geneesmiddelen in de vorm van natuurlijke geneesmiddelen. Dit wordt ook wel fytotherapie genoemd en bestaat uit natuurlijke producten met een geneeskrachtige werking. Er zijn verschillende soorten producten te koop op het gebied van fytotherapie. Maar waarom zou je gebruik maken van deze middelen en wat kun je er eigenlijk mee bereiken? In dit artikel lees je meer over deze methode van genezen en kun je ook ontdekken wat nu eigenlijk het verschil is tussen fytotherapie en homeopathie.
Fytotherapie

Waarom gebruik maken van fytotherapie?

Fytotherapie kan zeer goed helpen bij verschillende lichamelijke klachten en sommige aandoeningen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een verkoudheid te lijf te gaan en kunnen maag of darmklachten verminderen. Met sommige producten is het zelfs mogelijk om aandoeningen aan het hart, de lever of de galblaas te behandelen. Een veel gebruikte reden om gebruik te maken van middelen die gemaakt zijn van natuurlijke producten is het verminderen van bijwerkingen. Van nagenoeg elk medicijn is er wel bekend dat je daarvan last kunt krijgen van bijwerkingen. Met fytotherapie is de kans op bijwerkingen volgens veel mensen vaak een stuk kleiner. Toch kun je wel degelijk last krijgen van bijwerkingen als je bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde bestandsdelen. Het is daarom belangrijk dat je eerst overleg pleegt met een huisarts voordat je deze middelen gaat gebruiken.

Is fytotherapie hetzelfde als homeopathie?

In sommige opzichten komen fytotherapie en homeopathie met elkaar overeen, maar het is niet hetzelfde. Beide behandelwijzen maken gebruik van natuurlijke producten en grondstoffen. Dit zijn stoffen die ook door het lichaam afgebroken kunnen worden. Daarnaast hebben beide methodes vaak ook minder bijwerkingen dan traditionele medicatie. De verschillen zijn echter zeer groot. Met homeopathie wordt bijvoorbeeld geprobeerd een aandoening te genezen met een middel dat bij gezonde personen de klachten kan veroorzaken die een niet gezond persoon heeft. Bij fytotherapie wordt er juist gekeken naar middelen die de verschijnselen van de ziekte zelf kunnen bestrijden. Bij fytotherapie wordt er ook alleen gekeken naar de aandoening of de lichamelijke klachten. Homeopathie is bedoeld om te kijken naar het complete lichaam van de persoon met de klachten.