Ze zijn hoe dan ook te zien op elk industrieterrein: heftrucks. Maar hoe veel weten we over dit onderwerp? En wat voor verschillende soorten heftrucks bestaan er? Ga je een heftruck kopen? Dan is dit zeker de blog voor jou!

Waarvoor gebruikt?

Heftrucks worden vooral in de transportsector ingezet, dus bij magazijnen en bedrijfsterreinen. De trucks worden gebruikt om goederen te vervoeren. De goederen staan vaak op pallets, die speciaal zijn gemaakt voor de heftrucks. Heftrucks kunnen, afhankelijk van de soort truck, tot wel 2000 kilogram tillen. Daarnaast kunnen de trucks op veel verschillende ondergronden rijden. Deze redenen maken het gebruik van heftrucks erg handig, waardoor ze ook zo vaak gezien en gebruikt in de transportsector.

Soorten heftrucks

Welke heftruck er wordt gebruikt voor welke taak, ligt aan de omgeving waarin de truck zich bevindt en welke taak de truck moet uitvoeren.

Een vorkheftruck kan binnen en buiten gebruikt, afhankelijk van de manier van aandrijving. De heftrucks die binnen gebruikt kunnen worden, worden vaak aangedreven door een accu. De heftrucks die buiten gebruikt kunnen worden, worden vaak aangedreven door een dieselmotor. De vorkheftruck heeft twee metalen strippen die horizontaal naar buiten steken. Deze worden onder de pallets gezet, zodat het opgetild kan worden.

Ruwterreinheftrucks worden gebruikt ruw terrein, zoals de naam al doet vernoemen. De wielen van deze heftruck hebben een grof profiel zodat deze extra tractie hebben op ruig terrein. Sommige modellen hebben daarnaast dubbele wielen aan de voorkant. Ook deze helpen mee om de truck meer grip en stabiliteit te geven.

Een smallegangtruck is gemaakt om tussen smallere gangen te kunnen rijden. Een groot voordeel van het hebben van een smallegangtruck is dat de gangbreedte van het magazijn gereduceerd kan worden. Hierdoor zal er meer ruimte zijn om meer stellingen te zetten, waardoor er meer goederen opgeslagen kunnen worden in het magazijn. Een nadeel is daarentegen wel dat een smallegangtruck niet zo goed kan keren. Het is dus niet mogelijk om twee trucks te kruisen in het magazijn.

Bij een zijladertruck zitten de metalen stangen aan de zijkant, waardoor de goederen ook via de zijkant worden opgepakt. De wielen van de zijlader zitten in de uiterste hoeken, waardoor de truck erg stabiel is. Daarnaast kunnen de wielen bij veel modellen 360 graden draaien. Dit is ook weer tijd- en ruimtebesparend, omdat de truck hierdoor geen grote bochten hoeft te maken.

Hopelijk worden de verschillende heftrucks met deze informatie is duidelijker. Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om de omstandigheden te weten waarin de heftruck wordt geplaatst. Het is hierdoor zeker aan te om de omstandigheden te weten, voordat er een truck wordt aangeschaft.